Zorluklar yaratıcılığı ortaya çıkarır; rahat ve tembellik ise bu özelliği kaybettirir.
Andorid ve iOS mobil yazılımlarınızın kullanıcı ara yüzlerinin tasarım ilkelerini belirlerken kullanıcıların alışkanlıklarına büyük bir önem vermemiz gerekiyor. Kullanıcıların Facebook, WhatsApp gibi popüler mobil yazılımlarda kazandıkları alışkanlıklar aslında kullanıcılar için kalite algısını oluşturmaktadır. Yani yeni bir mobil yazılım ne kadar popüler bir uygulamaya benziyorsa yeni uygulama kullanıcı için o kadar kaliteli olarak algılanıyor. Kullanıcılar bu konuda pek de haksız sayılmazlar. Çünkü popüler mobil yazılımlarda kullanıcı alışkanlıklarının temelini oluşturan prensipler dikkate alınıyor. Mobil yazılımlarda kullanıcıların kullanım açısından aradığı temel prensipler:
Hataya tahammül yok: Kullanıcılar bir android veya iOS yazılımlarda ilk olarak şunu ararlar: uygulamanın hata vermeden çalışması. Uygulama hata veriyorsa, işlem yaparken donup kalıyorsa kullanıcı o uygulamayı cihazından siler.
Düşük performans: Bu devirde kimsenin beklemeye tahammülü yok! Sizin mobil yazılımınız yavaşsa başkasının uygulaması hızlıdır. Kullanıcılar yavaş mobil yazılımlardan nefret ederler.
Kullanılabilirlik: Mobil yazılımlarınız çocuklar, yaşlılar, renk körü olan insanlar tarafından da kullanılacak. Belki de yazılımınız internet bağlantısının çok zayıf olduğu, kullanıcının acelesinin olduğu bir anda kullanılacak. Tasarımınızda bunlara dikkat etmeniz gerekecek.
Arama kolay olmalı: Kullanıcılar aradıklarını bulamadıklarında ilk olarak arama kutularına başvururlar. Çünkü arama yapmak onların daha az vaktini alır. Kullanıcılar mobil yazılımınızı keşfetmek için uğraşmazlar. Bir tık uzaklarındaki bağlantıyı bulmaya çalışmayıp aradıkları şeyi arama kutusuna yazmak isterler. Evet, ana ekrana koyduğunuz o kocaman düğmeyi bile göremeyip arayabilirler!
Kullanıcıdan olabildiğince az bilgi alın: İşinize yaramayacak bilgileri sonradan lazım olur diye kullanıcılardan istemeyin. Bazı veriler için varsayılan değerler ara yüzde bulunmalıdır. Böylece kullanıcı daha az veri girer ve gireceği verinin formatını anlamış olur. Uygun klavye seçimi yapılmalıdır. Örneğin telefon numarası girilen alanda sadece rakamların olduğu klavyenin aktif hale getirilmesi veri girişini hızlandıracaktır. Son olarak kullanıcılardan aldığınız verilerin hem içerik hem de format açısından uygun olup olmadığını kesinlikler kontrol edin.
Güvenlik: Bir mobil yazılım hakkında o yazılımın güvensiz olduğu ile ilgili bir haber çıktığını düşünün. Bu yazılım popüler bir mobil yazılım bile olsa kullanıcılar o yazılımın güvensiz olduğunu hissettiği an oyun bitti demektir.
Yardım menüsü: Lazım olmaz demeyin. Mobil yazılımınızı kullanacak kişilerin farklı düşüneceklerinden emin olun. Basit de olsa yardım menüsü bulunmalı ve içeriği güncel tutulmalıdır.
Ara yüzü özelleştirmek: Kadınlar pembeyi sever, erkekler maviyi. Belki de tersi. Bilemezsiniz. Kullanıcılar kullandıkları bir mobil yazılımı özelleştirirlerse o yazılıma daha çok bağlanırlar.
Ana ekran ana amaç: Yazılımınızın ana amacı ana ekranda bulunmalıdır. Mobil yazılımınızın birçok şey yaptığını biliyorsunuz. Ama kullanıcılar için oluşturduğunuz asıl değer, fonksiyon, her zaman göz önünde olmalıdır.