Başarının belli bir sırrı yoktur ancak başarılı olmak için hazırlık, sıkı çalışma ve hatalarından ders çıkarma olmazsa olmazdır. 'Colin Powell'

ReactJS Teknolojisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Günümüzde kaynak açısından birçok Javascript framework ve kitaplıkları bulunmakta. Ama bu yazıda hepsi hakkında konuşmayacağız. En çok dikkat çeken ReactJS hakkında ve neden kullanmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

ReactJS nereden geliyor?

ReactJS, Facebook mühendisi olan Jordan Walke tarafından oluşturulan bir Javascript kütüphanesidir. React’in İlk sürümünden bu yana üzerinden 6 yıl geçti ve daha iyi hale getirmek için çok çalışan büyük bir topluluğa sahipler. Çıktığı günden bu yana mobil uygulama ve mobil yazılım alanında oldukça büyük ses getirdi ve getirmeye devam ediyor.

ReactJS ile neler yapılabilir?

Tasarım modelleri (design patterns) içinde MVC (Model-View-Controller) modelini daha önce duymuş olabilirsiniz. ReactJS, MVC modellemesinde V olarak çalışıyor. Bu şu anlama gelmekte; ReactJS ile uygulamanızın tüm ön kısımlarını tasarlayabilirsiniz. Bu da uygulamanızın kullanıcı arayüzünü kolayca oluşturabileceğiniz anlamına geliyor.

ReactJS ile farklı tasarımlar oluşturabileceğiniz mobil uygulama ve mobil yazılım yapmanıza yardımcı olmaktan daha fazlasını yapar.

ReactJS kullanmanın avantajları nelerdir?

Bir React uygulaması oluşturduğunuzda, bu uygulama temelde iki bölümden oluşur. İlk bölüm; HTML kodunuz ve kullanıcının görmesini istediğiniz bileşenleri, diğer bölüm ise tüm bileşenlerin işleneceği bir HTML belgesini kapsar. Şimdi ReactJS’nin avantajlarını madde madde inceleyelim.

Rendering ve Optimizasyon: ReactJS uygulamanız tarayıcıya yüklendiğinde, oluşturduğunuz bütün bileşenler yüklenir. Ancak bileşenlerinizden birisinin bir değişiklik yaşadığını düşünelim. Belki de kullanıcı onunla etkileşime geçtiğinden dolayı bileşeniniz bu yeni değişikliği göstermek için yeniden oluşturulur. Bu durum uygulamanın tamamının yeniden oluşturulması değil etkileşimde olunan bileşenin ya da bölümün oluştuğu anlamına gelmektedir.

Bileşenlerin içinde, HTML, CSS ve Javascript’in tüm gücü bir arada: Bir React bileşeni oluşturduğunuzda, HTML ve CSS'i genellikle yaptığınız gibi kullanmakla kalmaz, aynı zamanda Javascript'i de çok güzel bir şekilde bütünleştirebilirsiniz. Bileşenlerinizin içinde istediğiniz her bölümde kullanabileceğiniz yöntemleri tanımlayabilirsiniz. ‘Harici komut dosyaları oluşturmayı ve bunları içe aktarmayı zorunlu olarak alma’ gibi bir durumu yaşamazsınız.

Her bileşen bir Class’tır: Bu durum; bileşeninizin, uygulamada gösterileni özelleştirmek için kullanabileceğiniz değişkenleri alabileceği anlamına gelir.

Eşzamanlı değildir: Uygulamanızda herhangi bir engelleme işlemi olmaz. Bir şeyin yüklenmesini tamamlamadıysa, diğer bileşenler çalışmaya veya yüklemeye devam ederler.

Deneyiminizi geliştirmek için harici React kitaplıkları yükleyebilirsiniz.

Kimler ReactJS kullanıyor?

Facebook, Whatsapp, Netflix, Instagram, Dropbox, The New York Times gibi markalar ReactJS kullanıyor. İnternette ki büyük markalar bu yenilikçi teknolojiyi kullanıyor ve gelişimine büyük katkılar sağlıyorlar.